NUTTIGE TIPS

De motorische ontwikkeling van je kind gedurende het eerste levensjaar isuitermate belangrijk. We hebben enkele mijlpalen en nuttige tips in chronologische volgorde samengevat. Het doornemen van deze tekst zal je voorbereiding tot het ouderschap alvast verbeteren.

MAAND  1

Reeds vanaf de geboorte heeft je baby zeer veel kracht in de handen.  Hij houdt zijn vuistjes ook meestal gesloten. Zijn gehoor is zeer verfijnd zelfs zodanig dat hij bij elk geluid opschrikt.  Hij is zeer gevoelig voor de menselijke stem en apprecieert vooral de diepe stemmen. Een pasgeboren baby ziet de wereld onscherp.  Hij onderscheidt de dingen het beste vanop 30 cm afstand.  Hij is gefascineerd door blinkende en bewegende dingen zoals je ogen.  Hij wordt vooral aangetrokken door rood, wit en zwart. Een baby herkent zeer vlug je geur en de smaak van melk.  Je geur maakt hem rustig; verander dus vooral niet van parfum. Zijn huid is zeer gevoelig en je liefkozingen zijn even belangrijk als eten.  Na de negen maanden in je buik, waar het steeds warm en zeer beschut was, heeft hij na de geboorte grote behoefte aan strelende en geruststellende handen. Hoewel het glimlachen in eerste instantie een reflex is, zal je de eerste glimlach van je baby als een geschenk ervaren.  Door terug te glimlachen geef je zijn uitdrukking een betekenis en op die manier wordt glimlachen een vorm van communicatie. Taal en communicatie beginnen lang voordat je baby kan praten.  Hij praat tegen jou met zijn lichaam, zijn mimiek en zijn gehuil.  Hij begrijpt de verschillende intonaties van je stem zeer goed en maakt duidelijk onderscheid tussen tederheid, boosheid en ongerustheid.

MAAND  2

Heel voorzichtig opent je baby zijn handjes en begint hij voorwerpen vast te houden.  Zijn lichaam ontspant zich en zijn benen worden langer.  Hij heeft geleidelijk meer controle over zijn nekspieren en probeert zijn hoofdje omhoog te tillen, maar alles waggelt nog een beetje.  Laat hem grappige dingetjes zien wanneer hij op zijn rug ligt, in zijn bedje of in zijn wipstoeltje zit.

MAAND  3

Vanaf nu kan je baby zijn hoofdje rechtop houden en naar links en rechts draaien om een voorwerp met de ogen te volgen.  Maar hij heeft vooral aandacht voor zijn handen.  Hij ontdekt zijn 10 vingers, zuigt erop of speelt er eindeloos mee.  Hij kan zijn handjes uitstrekken naar een gekleurd object, maar kan het nog niet zelf vast grijpen.

MAAND  4

Wanneer hij plat op zijn buik ligt, rekt hij zich uit en 'speelt vliegtuigje'.  Leg je hem op zijn rug, dan begint hij te draaien om op zijn buik te rollen.

MAAND  5

Vanaf nu richt hij zich op, steunend op de handen en gooit zijn hoofdje naar achter.  Hij kan nog niet zelfstandig zitten, maar houdt wel van deze houding.  Daarbij moet je hem met beide handen vasthouden.  Ondersteun hem met kussens zodat hij het leven rondom hem kan volgen.

MAAND  6

Je kind rolt graag van zijn buik op zijn rug.  In deze positie pakt hij allerlei voorwerpen die hij handig hanteert: van de ene hand in de andere, omkeren en nog eens draaien. Je kunt nog niet zeggen of je kind links- of rechtshandig zal zijn, want hij voelt nog geen verschil in het gebruik van zijn handen. Hij speelt graag met handjes en voetjes en kan uren kijken naar de wonderbaarlijke bewegingen die hij ermee kan maken. Na het verschonen kun je hem een enkele hand geven om zich aan op te trekken tot hij overeind zit.  Je zult zien dat hij dit spelletje graag speelt.

MAAND  7

Om te zitten heeft hij nog de steun van zijn handen nodig.  Help hem door hem te omringen met kussens, zodat hij zich niet bezeert als hij zijn evenwicht verliest.  Als hij op zijn rug ligt kan hij zelf op de buik rollen en, steunend op de ellebogen, steekt hij zijn bips de lucht in.

MAAND 8

Hij kan al aardig overeind blijven zitten.  Als je hem rechtop houdt en onder zijn armpjes steunt, vindt hij het leuk om zich met zijn beentjes af te zetten tegen de grond. Pas op, hou hem goed vast, want het is nog te vroeg om hem te leren lopen.  Als hij op zijn rug ligt en je hem je arm richt, grijpt hij die vast om zich eraan overeind te hijsen tot hij zit. Hij wordt steeds behendiger in het grijpen van voorwerpen.

MAAND 9

Je baby kan nu perfect rechtop zitten, met rechte rug.  Hij wordt gedreven door een grenzeloze nieuwsgierigheid.  Op handen en voeten, of op de bips, soms achteruit en dan weer vooruit gaat hij op verkenning.  Stoelen, tafels en spijlen van zijn speelpark worden gretig en graag gebruikt om zich aan op te trekken.  Langzaam maar zeker leert hij op eigen benen staan.  Hoewel dat in het begin soms wat problemen geeft.  Zorg voor lage en stevige meubelen, waaraan je baby gerust wat kan oefenen.

MAAND 10

Met duim en wijsvinger vormt hij een klein tangetje waarmee hij nauwkeurig kruimeltjes en kleine dingetjes van de grond kan oprapen.  Pas op want alles verdwijnt in zijn mond.  Hij trekt op verkenning en steekt zijn vingers in alles wat hij onderweg tegenkomt. Hij blijft graag lang overeind staan, met een veilige houvast, om zijn evenwichtsgevoel uit te proberen. Hij hijst zich overeind aan lage tafels en meubels, slaagt er enige tijd vol overgave op met zijn speeltje en laat zich uitgeput weer op zijn bips zakken.

MAAND 11

Hij verplaatst zich energiek en met grote handigheid op handen en voeten. Hij kan rechtop gaan staan en zich in evenwicht houden en zelf weer gaan zitten.  Hij houdt ervan om recht te staan aan een lage tafel en zal op alle mogelijk manieren trachten vast te grijpen wat erop ligt. Als hij zich met de handen kan vasthouden kan hij zich voorzichtig voetje voor voetje verplaatsen.

MAAND 12

Je kind beslist zelf wanneer het wil lopen.  Sinds enige tijd loopt hij een rondje om de box, de salontafel of aan je vinger.  Op een mooie dag laat hij los en doet hij een paar pasjes.  Verbluft door zijn durf en prestatie, laat hij zich meteen op zijn billetjes zakken.  Toch heeft hij in de roes van zijn eerste passen begrepen dat hij alleen kan lopen.  Het zal niet lang duren of hij probeert het nog eens.  Het vertrouwen van en in zijn omgeving speelt hierin mee.  Als hij voelt dat je gespannen en bang bent dat hij zich zal bezeren, zal hij minder geneigd zijn deze 'single-handed' tocht te ondernemen.  Geef hem zelfvertrouwen en moedig hem aan, maar forceer hem nooit.


how to make a mobile website by Mobirise 1.1